Društveni pokreti u svetu. U 2024. godini, društveni pokreti nastavljaju da se razvijaju, koristeći tehnologiju i globalne mreže za pojačavanje svojih poruka. Evo pet ključnih pokreta koji obećavaju da će oblikovati našu zajedničku budućnost:

  1. Klimatske promene: Aktivisti za klimu nastavljaju sa kulturnom metamorfozom, boreći se protiv klimatskih promena.
  2. Socijalna pravda: Organizacije kao što je ActionAid objavljuju smernice za angažovanje u društvenim pokretima, nudeći uvide razvijene kroz decenije iskustva u radu sa društvenim pokretima.
  3. Finansiranje kriza: U 2024. godini dolazi do novog pritiska na preispitivanje načina finansiranja kriza, sa liderima koji rade kako domaći tako i međunarodni nivo.
  4. Aktivizam: Novo doba aktivizma oblikuje 2024. godinu, crpeći paralele sa istorijskim pokretima.
  5. Društveni uticaj: Postoji sve veći fokus na ‘S’ u ESG kriterijumima pri merenju društvenog uticaja koji poslovi mogu očekivati u 2024. godini. Ovi pokreti oblikuju smer u kojem se društvo kreće, koristeći inovacije i globalnu solidarnost kako bi postigli promene.

Društveni pokreti u svetu. U Argentini su se nedavno odigrale demonstracije protiv predsednika Javier Milei zbog njegovih ekonomskih reformi. Policija je koristila suzavac, vodene topove i gumene metke da rasturi demonstrante koji su se okupili protiv predloženog zakona o ekonomskim reformama koji je korak bliže potpisivanju.

Aktivisti povezani sa Generalnom konfederacijom rada (Confederación General del Trabajo, CGT) planirali su štrajk i demonstracije širom zemlje kako bi se suprotstavili socijalnim, ekonomskim i radnim politikama predsednika Milei. Desetine hiljada Argentinaca pridružilo se protestima u Buenos Airesu i drugim gradovima, što predstavlja prvi veliki izazov planovima predsednika Milei da smanji prava radnika.

Odgovor argentinskih vlasti na antivladine proteste eskalirao je kada su demonstranti koji su blokirali ključnu saobraćajnicu u glavnom gradu nasilno rastureni, a osam učesnika pokreta je uhapšeno.

U Meksiku su održani opšti izbori 2. juna 2024. godine. Glasalo se za novog predsednika koji će služiti šestogodišnji mandat, svih 500 članova Predstavničkog doma i svih 128 članova Senata Republike.

Kandidatkinja vladajuće stranke Claudia Sheinbaum ostvarila je neopozivu prednost na izborima, a pristalice su je dočekale na Zocalo-u, glavnom trgu u Meksiko Sitiju, nakon što je Nacionalni izborni institut objavio rezultate. Meksiko ima oko 100 miliona registrovanih birača, a izlaznost je bila oko 58%3. Ovi izbori su se održali istovremeno sa državnim izborima 2024. godine.

Društveni pokreti širom sveta se razvijaju u kontekstu globalnih izazova kao što su ekonomske recesije, rastuće nezaposlenosti i sve veće nejednakosti, posebno usled COVID pandemije. Očekuje se da će 2024. godina doneti značajno povećanje nenasilnih akcija širom sveta.

Podaci o masovnoj mobilizaciji pokazuju da je u poslednjih 10 godina zabeleženo skoro 7.000 protesta u 153 zemlje. Većina protesta okuplja stotine do hiljade demonstranata, ali između 2010. i 2020. godine bilo je najmanje 900 protesta širom sveta sa više od 10.000 učesnika.

Društveni pokreti su pokretači najmoćnijih promena u svetu, od prava glasa, preko političkih prevrata do borbe za rasnu jednakost. Oni mogu promeniti način razmišljanja, doneti zakone i promeniti politike. Istraživanja pokazuju kako društveni pokreti postaju uspešni, gledajući kroz prizmu istraživanja ponašanja potrošača kako bi se razumelo zašto neki pokreti uspevaju dok drugi propadaju.

Društveni pokreti u svetu
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial