Svetski dan multiple skleroze obeležava se 30. maja svake godine kako bi se podigla svest o multiploj sklerozi (MS) i pružila podrška osobama koje žive sa ovim oboljenjem. Ovogodišnja tema je #MyMSDiagnosis, koja ima za cilj da skrene pažnju javnosti i institucija na važnost pravovremenog postavljanja dijagnoze.

Multipla skleroza je imunski posredovana, progresivna bolest centralnog nervnog sistema, koja se manifestuje kada imuni sistem napada mijelinski omotač oko nervnih vlakana. Simptomi variraju od osobe do osobe, ali među najčešćima su zamagljen vid, duple slike, utrnulost pojedinih delova tela, slabost pri hodu, nestabilnost, zamor i kognitivne smetnje.

MS platforma Srbije, osnovana 2018. godine, igra ključnu ulogu u pružanju podrške obolelima, omogućavanju adekvatnog lečenja i podizanju svesti o bolesti. Zahvaljujući njihovim naporima, danas je u Srbiji dostupno 15 lekova za oko 5.000 obolelih, a zalažu se i za formiranje centralnog registra obolelih i redovne preglede magnetnom rezonancom.

Na globalnom nivou, Svetski dan multiple skleroze je prilika da se okupi MS zajednica i kroz različite aktivnosti, kao što su virtuelne izložbe i izložbe ručnih radova, promoviše razumevanje i solidarnost prema osobama sa MS-om1. Trenutno, više od 2.8 miliona ljudi širom sveta živi sa ovom bolešću, a na svakih pet minuta neko dobije dijagnozu MS-a.

Važno je nastaviti sa edukacijom i podrškom kako bi se poboljšao kvalitet života obolelih i omogućio pristup najnovijim terapijama i tretmanima koji mogu uticati na tok bolesti. Svetski dan multiple skleroze je dan kada se svi možemo ujediniti u borbi protiv MS-a i pružiti ruku podrške onima koji se suočavaju sa ovim izazovom.

Svetski dan multiple skleroze
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial