Bacanje Ukrajine pod traktor

JAKOB HANKE VELA

ZOYA SHEFTALOVICH

19. MART 2024.

BACANjE KIJEVA ISPOD TRAKTORA: U velikom urušavanju evropskog poljoprivrednog lobija, zemlje EU su se preko noći složile da uvedu ograničenja ukrajinskoj prodaji poljoprivrednih proizvoda, nanevši značajan udarac njenom izvozu.

Manji prihod za Kijev: Ovo povlačenje uoči ovonedeljnog samita lidera EU (na koji se farmeri ponovo spuštaju u Brisel) otvara put današnjem dogovoru sa Evropskim parlamentom o delimičnom poništavanju trgovinskih pogodnosti Kijeva, rekli su zvaničnici i diplomate za Plaibook. Očekuje se da će to rezultirati gubitkom prihoda od više od milijardu evra godišnje za ratom pogođenu zemlju.

Maske skinute: Na sinoćnjem sastanku 27 vladinih izaslanika, Francuska je podržala Poljsku, tražeći ograničenje uvoza ukrajinske živine, jaja, šećera i pšenice, prema dvoje ljudi upućenih u diskusiju.

Strateški jogurt, ponovo pregledan: Baš kao što je Makron naglasio neograničenu podršku Francuske Ukrajini, farmeri koji rukuju vilama napravili su rupu u njegovom sufleu „šta god je potrebno“.

Signal Rusiji: Vladimir Putin može da se osloni na evropske poljoprivredno-prehrambene grupe koje će lobirati za njega. Pune police ruskih supermarketa — prepune proizvoda iz EU — bile su jedan od argumenata režima da pokaže da Rusija pobeđuje u ratu.

Kontradiktorna politika: Ovo nije prvi put da se EU povinovala svom poljoprivrednom sektoru kada je u pitanju ruski rat protiv Ukrajine. Dok su brodovi pod ruskom zastavom zabranjeni u lukama EU, postoji izuzeće za one koji nose ruska đubriva i pesticide. U prethodnim odlukama, EU je takođe ukinula zamrzavanje imovine ruskih oligarha uključenih u trgovinu poljoprivredno-prehrambenim proizvodima.

Argument je tada bio da će stroža ograničenja na ruska đubriva dovesti do viših cena hrane u Evropi. Ali upravo to će doneti i ograničenja na uvoz iz Ukrajine.

POBEDNIKI I GUBITNICI: Odvojite trenutak da cenite politički podvig poljoprivrednog lobija. Visoke cene energenata, teško sprečena zimska kriza grejanja, priliv miliona izbeglica i Putinovo zveckanje nuklearnom sabljom nisu potkopali volju EU da podrži Ukrajinu — ali farmeri su uspešno ubedili lidere da preokrenu politiku usmerenu na podršku Kijevu prihoda.

Pobednici: Poljoprivredne grupe EU, koje dobijaju svoju tortu i jedu je. Nakon niza mera koje imaju za cilj da smanje troškove proizvodnje (kao što su odstupanja od ekoloških pravila i ponovno uvođenje subvencija za fosilna goriva), sada će dobiti mere da ih zaštite od konkurencije i povećaju njihove prodajne cene.

Dakle, pobednik: Rusija. Današnja odluka ne znači samo gubitak prihoda za Ukrajinu; to dokazuje da podrška lidera EU Ukrajini pada pod pritiskom interesnih grupa.

Gubitnici: ukrajinski farmeri, koji izgledaju spremni za oko 1,2 milijarde evra godišnje od prodaje u EU. I evropski potrošači, koji će dobiti još manje ponude i izbora, što bi ponovo moglo da podstakne inflaciju cena hrane.

KRIVI ZA IZBORNU GODINU: Na pitanje zašto su popustili, visoki zvaničnici su okrivili strah svojih lidera da bi protesti farmera mogli da podstaknu nove populističke partije, kao što je BBB u Holandiji.

Ali postoje i drugi načini da se oni umire: kao što su naglasili neki zvaničnici EU, zemlje bi mogle pomoći većini poljoprivrednika jednostavno pravednijom raspodelom subvencija. Prema podacima Komisije, oko 80 odsto direktnih poljoprivrednih subvencija EU ide na 20 odsto najvećih farmi.

U MEĐUVREMENU, U BRITANIJI: Bolnice, gradske većnice i vladina odeljenja biće zagrejane putem velikog energetskog sporazuma sa podružnicom firme koja još uvek uvozi ruski gas u Evropu, izveštava Čarli Kuper.

Izvor: https://www.politico.eu/newsletter/brussels-playbook/throwing-ukraine-under-the-tractor/

Politico: Bacanje Ukrajine pod traktor
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial