Rojters vesti, 23.02.2024. godine

Američki predsednik Džo Bajden najavio je da će Vašington uvesti više od 500 novih sankcija protiv Rusije, dok SAD nastoje da povećaju pritisak na Moskvu da obeleži drugu godišnjicu rata u Ukrajini.

Kako rat ulazi u treću godinu, ukrajinske izbeglice u Evropi suočavaju se sa neizvesnom budućnošću. Razgovarali smo sa ukrajinskim tinejdžerima koji grade nove snove.

Bajden je upoznao suprugu i ćerku Alekseja Navaljnog, ruskog opozicionog lidera koji je umro prošle nedelje u zarobljeničkom logoru, i nazvao ga “čovekom neverovatne hrabrosti”.

Bajdenova administracija je upozorila Iran na „brz i ozbiljan“ odgovor međunarodne zajednice ako Teheran Rusiji obezbedi balističke rakete, nakon što je Rojters ranije ove nedelje izvestio da je Islamska Republika poslala moćno oružje Moskvi.

SAD, Britanija, Francuska i Nemačka podržale su odlazećeg holandskog premijera Marka Rutea da nasledi Jensa Stoltenberga na čelu NATO-a, stavljajući ga u snažnu poziciju da osvoji vođstvo u transatlantskom savezu. Urednica za Evropu Rejčel Armstrong govorila je za dnevni podkast Rojters Vorld Nevs o čoveku koji je nazvan „Šaptač Trampu“.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu predstavio je plan “dan posle” za Gazu, njegov prvi zvanični predlog kada se rat na palestinskoj teritoriji pod kontrolom Hamasa okonča. Prema dokumentu koji je video Rojters, Izrael će zadržati bezbednosnu kontrolu nad svim zemljištem zapadno od Jordana, uključujući okupiranu Zapadnu obalu i Gazu.

Donald Tramp je pozvao hrišćane da ga podrže na predsedničkim izborima 2024. godine, nadmetanju koje je opisao u religioznim terminima i koji je voleo velike bitke Drugog svetskog rata. Govoreći na forumu za hrišćanske emitere u Nešvilu, on je uporedio ulog za izbore sa Danom D i Bitkom na Bulgeu.

Kineska policija radi u udaljenom atolu Kiribatiju, susedu Havaja u Tihom okeanu, sa uniformisanim policajcima uključenim u policiju u zajednici i program baze podataka o kriminalu, rekli su zvaničnici Kiribatija za Rojters. Kiribati nije javno objavio policijski dogovor sa Kinom.

Očekuje se da će nemački parlament danas usvojiti zakon kojim se legalizuje uzgoj i konzumiranje ograničene količine kanabisa, kojim će se regulisati ponašanje 4,5 miliona Nemaca za koje se procenjuje da koriste tu drogu.

Rojters vesti
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial