Kako je Hamas prevario Izrael dok je planirao razorni napad

Izvor: Rojters

Autori: Samia Nakhoul i Jonathan Saul

https://www.reuters.com/world/middle-east/how-israel-was-duped-hamas-planned-devastating-assault-2023-10-08/?utm_source=Sailthru&utm_medium=Newsletter&utm_campaign=Daily-Briefing&utm_term=100923

Rezime

Hamas je ostavio utisak da je ekonomija u fokusu, kaže izvor.

Čak i na vidiku, Hamas je bio obučen za napad, kaže izvor.

Izrael je pogrešno shvatio obuku kao držanje, dodaje izvor.

„Ovo je naš 9/11“, kaže portparol vojske, „Uhvatili su nas.“

9. oktobar (Rojters) – Pažljiva kampanja obmane osigurala je da je Izrael zatečen kada je palestinska islamistička grupa Hamas pokrenula svoj razorni napad, omogućavajući snagama koje koriste buldožere, zmajeve i motocikle da se bore protiv najmoćnije vojske Bliskog istoka.

Subotnji napad, najgori proboj u odbrani Izraela od kada su arapske vojske vodile rat 1973. godine, usledio je nakon dvogodišnjeg podmetanja Hamasa koji je uključivao držanje vojnih planova u tajnosti i ubeđivanje Izraela da ne želi borbu.

Dok je Izrael navođen da veruje da sadrži Hamas koji je iscrpljen od rata pružajući ekonomske podsticaje radnicima u Gazi, borci grupe su obučavani i uvežbavani, često na vidnom mestu, rekao je izvor blizak Hamasu.

Ovaj izvor je pružio mnoge detalje o napadu i njegovom nagomilavanju koje je sastavio Rojters. Tri izvora iz izraelskog bezbednosnog establišmenta, koji su kao i drugi tražili da ne budu identifikovani, takođe su doprinela ovom izveštaju.

„Hamas je Izraelu ostavio utisak da nije spreman za borbu“, rekao je izvor blizak Hamasu, opisujući planove za najneverovatniji napad od Jom Kipurskog rata pre 50 godina kada su Egipat i Sirija iznenadili Izrael i naterali ga da se bori za opstanak.

„Hamas je koristio obaveštajnu taktiku bez presedana da obmane Izrael tokom poslednjih meseci, ostavljajući javnosti utisak da nije voljan da uđe u borbu ili konfrontaciju sa Izraelom dok se priprema za ovu masivnu operaciju“, rekao je izvor.

Izrael priznaje da je bio zatečen napadom koji je bio tempiran da se poklopi sa jevrejskom subotom i verskim praznikom. Hamasovi borci upali su u izraelske gradove, ubivši 700 Izraelaca i otevši na desetine. Izrael je od tada ubio više od 400 Palestinaca u odmazdi na Gazu.

„Ovo je naš 11. septembar“, rekao je major Nir Dinar, portparol Izraelskih odbrambenih snaga. “Uhvatili su nas.”

„Iznenadili su nas i brzo su došli sa mnogo mesta – i iz vazduha i sa zemlje i sa mora”.

Osama Hamdan, predstavnik Hamasa u Libanu, rekao je za Rojters da je napad pokazao da Palestinci imaju volju da ostvare svoje ciljeve „bez obzira na vojnu moć i mogućnosti Izraela“.

U jednom od najupečatljivijih elemenata svojih priprema, Hamas je izgradio lažno izraelsko naselje u Gazi gde su vežbali vojno iskrcavanje i trenirali da ga napadnu, rekao je izvor blizak Hamasu, dodajući da su čak snimili i video snimke manevara.

„Izrael ih je sigurno video, ali su bili ubeđeni da Hamas ne želi da ulazi u konfrontaciju“, rekao je izvor.

U međuvremenu, Hamas je nastojao da ubedi Izrael da mu je više stalo do toga da radnici u Gazi, uskom pojasu zemlje sa više od dva miliona stanovnika, imaju pristup poslovima preko granice i da nemaju interesa da započnu novi rat.

„Hamas je uspeo da izgradi čitavu sliku da nije spreman za vojnu avanturu protiv Izraela“, rekao je izvor.

Od rata sa Hamasom 2021, Izrael je nastojao da obezbedi osnovni nivo ekonomske stabilnosti u Gazi nudeći podsticaje uključujući hiljade dozvola kako bi stanovnici Gaze mogli da rade u Izraelu ili na Zapadnoj obali, gde plate u građevinarstvu, poljoprivredi ili uslužnim poslovima mogu biti 10 puta više od nivoa plate u Gazi.

“Verovali smo da će činjenica da oni dolaze na posao i donose novac u Gazu stvoriti određeni nivo smirenosti. Pogrešili smo”, rekao je drugi portparol izraelske vojske.

Izraelski bezbednosni izvor je priznao da je Hamas prevario izraelske bezbednosne službe. „Naveli su nas da pomislimo da žele novac“, rekao je izvor. „I sve vreme su bili uključeni u vežbe/vežbe dok se nisu pobunili.

Kao deo svog podmetanja u poslednje dve godine, Hamas se uzdržao od vojnih operacija protiv Izraela, čak i kada je druga islamistička oružana grupa sa sedištem u Gazi poznata kao Islamski džihad pokrenula seriju sopstvenih napada ili raketnih napada.

Uzdržanost koju je pokazao Hamas izazvala je javnu kritiku nekih pristalica, ponovo sa ciljem da se stvori utisak da Hamas ima ekonomske probleme, a ne novi rat na umu, rekao je izvor.

Na Zapadnoj obali, koju kontrolišu palestinski predsednik Mahmud Abas i njegova grupa Fatah, bilo je onih koji su se rugali Hamasu zbog ćutanja. U jednom saopštenju Fataha objavljenom u junu 2022, grupa je optužila lidere Hamasa da su pobegli u arapske prestonice da žive u „luksuznim hotelima i vilama“ ostavljajući svoje ljude u siromaštvu u Gazi.

Drugi izraelski bezbednosni izvor rekao je da je postojao period kada je Izrael verovao da je vođa pokreta u Gazi, Jahja Al-Sinvar, bio zaokupljen upravljanjem Gazom „umesto ubijanjem Jevreja“. Istovremeno, Izrael je skrenuo fokus sa Hamasa dok se zalagao za dogovor o normalizaciji odnosa sa Saudijskom Arabijom, dodao je on.

Izrael se dugo ponosio svojom sposobnošću da se infiltrira i nadgleda islamističke grupe. Kao posledica toga, rekao je izvor blizak Hamasu, ključni deo plana bio je izbegavanje curenja informacija.

Mnogi lideri Hamasa nisu bili svesni planova, a tokom obuke, 1.000 boraca angažovanih u napadu nisu imali pojma o tačnoj svrsi vežbi, dodao je izvor.

Kada je došao dan, operacija je podeljena na četiri dela, rekao je izvor Hamasa, opisujući različite elemente.

Prvi potez bio je baraž od 3.000 raketa ispaljenih iz Gaze koji se poklopio sa upadima boraca koji su leteli zmajama ili motorizovanim paraglajderima preko granice, rekao je izvor. Izrael je ranije saopštio da je prvo ispaljeno 2.500 raketa.

Kada su borci na zmajima bili na zemlji, obezbedili su teren kako bi elitna jedinica komandosa mogla da upadne u utvrđeni elektronski i cementni zid koji je izgradio Izrael da spreči infiltraciju.

Borci su koristili eksploziv da probiju barijere, a zatim prešli preko njih na motorima. Buldožeri su proširili praznine i ušlo je još boraca sa pogonom na sva četiri točka, scene koje su svedoci opisali.

Jedinica komandosa napala je štab izraelske vojske na jugu Gaze i ometala njegove komunikacije, sprečavajući osoblje da zove komandante ili jedni druge, rekao je izvor.

Završni deo uključivao je premeštanje talaca u Gazu, što je uglavnom postignuto na početku napada, rekao je izvor blizak Hamasu.

U jednom dobro objavljenom uzimanja talaca, borci su kidnapovali žurke koji su bežali od rejona u blizini kibuca Reim u blizini Gaze. Snimci društvenih mreža prikazuju desetine ljudi kako trče kroz polja i na putu dok se čuju pucnji.

„Kako se ova zabava mogla dogoditi ovako blizu (Gaze)?“ rekao je izraelski bezbednosni izvor.

Izraelski bezbednosni izvor je rekao da su izraelske trupe ispod pune snage na jugu u blizini Gaze jer su neke preraspoređene na Zapadnu obalu kako bi zaštitile izraelske naseljenike nakon talasa nasilja između njih i palestinskih militanata.

„Oni (Hamas) su to iskoristili“, rekao je izvor.

Denis Ros, bivši pregovarač za Bliski istok koji je sada u Vašingtonskom institutu za bliskoistočnu politiku, rekao je da je Izrael bio ometen nasiljem na Zapadnoj obali, što je dovelo do „tankog, nedovoljno pripremljenog prisustva na jugu“.

„Hamas je verovatno uspeo iznad njihovih očekivanja. Sada će morati da se nose sa Izraelom odlučnim da ih desetkuje“, rekao je on.

Penzionisani general Jaakov Amidror, bivši savetnik za nacionalnu bezbednost premijera Benjamina Netanjahua, rekao je novinarima u nedelju da napad predstavlja „veliki propust obaveštajnog sistema i vojnog aparata na jugu“.

Amidror, predsedavajući Saveta za nacionalnu bezbednost od aprila 2011. do novembra 2013. i sada viši saradnik u Jerusalimskom institutu za strategiju i bezbednost, rekao je da su neki od saveznika Izraela govorili da je Hamas preuzeo „više odgovornosti“.

„Ovo je naš 9/11“
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial