Izvor: Rojters, https://www.reuters.com/world/middle-east/conflict-between-israel-palestinians-gaza-2023-10-07/?utm_source=Sailthru&utm_medium=Newsletter&utm_campaign=Weekend-Briefing&utm_term=100723

7.oktobar oktobar(Rojters) – Palestinski islamistički pokret Hamas započeo je svoj najveći napad na Izrael u poslednjih nekoliko godina, ispalivši salvu raketa iz Gaze i poslavši borce preko granice.

Izrael je rekao da je na ratnoj osnovi i započeo sopstvene udare na ciljeve Hamasa u Gazi, a izraelski mediji izveštavaju o pucnjavi između grupa palestinskih boraca i bezbednosnih snaga na jugu Izraela.

U sledećoj vremenskoj liniji, koja počinje povlačenjem Izraela iz pojasa Gaze 2005. godine, detaljno su opisana glavna rasplamsavanja sukoba između Izraela i palestinskih grupa u prepunoj obalskoj enklavi, u kojoj živi 2,3 miliona ljudi.
Avgust 2005. – Izraelske snage su se jednostrano povukle iz Gaze 38 godina nakon što su je zauzele od Egipta u bliskoistočnom ratu, napuštajući naselja i ostavljajući enklavu pod kontrolom palestinskih vlasti.

25. januar 2006. – Islamistička grupa Hamas osvojila je većinu mesta na palestinskim parlamentarnim izborima. Izrael i SAD prekinuli su pomoć Palestincima jer Hamas odbija da se odrekne nasilja i prizna Izrael.

25. jun 2007. – Hamas je preuzeo Gazu u kratkom građanskom ratu, zbacivši snage Fataha lojalne palestinskom predsedniku Mahmudu Abasu, koji se nalazi na Zapadnoj obali.

25. decembar 2008. – Izrael je pokrenuo 22-dnevnu vojnu ofanzivu u Gazi nakon što su Palestinci ispalili rakete na grad Sderot na jugu Izraela. Izveštava se da je oko 1.400 Palestinaca i 13 Izraelaca ubijeno prije dogovora o prekidu vatre.

14. novembar 2012. – Izrael je ubio Hamasovog vojnog načelnika Ahmada Džabarija. Sledi osam dana raketiranja palestinskih militanata i izraelskih vazdušnih udara.

Jul-avgust 2014. – Kidnapovanje i ubistvo tri izraelska tinejdžera od strane Hamasa dovelo je do sedmonedeljnog rata u kome je više od 2.100 Palestinaca ubijeno u Gazi, a 73 Izraelca su poginula, od kojih 67 vojnici.

Mart 2018 – Palestinski protesti počinju na ograđenoj granici Gaze sa Izraelom. Izraelske trupe otvaraju vatru da zadrže demonstrante. Više od 170 Palestinaca je ubijeno u višemesečnim protestima, koji su takođe izazvali borbe između Hamasa i izraelskih snaga.

Maj 2021. – Posle nedelja napetosti tokom muslimanskog posta Ramazana, stotine Palestinaca je ranjeno u sukobima sa izraelskim bezbednosnim snagama u kompleksu Al Aksa u Jerusalimu, trećem najsvetijem mestu islama.

Nakon što je zahtevao od Izraela da povuče bezbednosne snage iz baze, Hamas je ispalio salvu raketa iz Gaze u Izrael. Izrael uzvraća vazdušnim udarima na Gazu. Borbe traju 11 dana, ubivši najmanje 250 ljudi u Gazi i 13 u Izraelu.

Avgust 2022 – Najmanje 44 osobe, uključujući 15 dece, ubijene su u trodnevnom nasilju koje je počelo kada su izraelski vazdušni udari pogodili višeg komandanta Islamskog džihada.

Izrael kaže da su napadi bili preventivna operacija protiv neminovnog napada militantnog pokreta koji podržava Iran, ciljajući na komandante i skladišta oružja. Kao odgovor, Islamski džihad ispaljuje više od 1.000 raketa prema Izraelu. Izraelski sistem protivvazdušne odbrane Gvozdena kupola sprečava bilo kakvu ozbiljnu štetu ili žrtve.

Januar 2023. – Islamski džihad u Gazi ispalio je dve rakete ka Izraelu nakon što su izraelske trupe izvršile raciju na izbeglički kamp i ubile sedam palestinskih naoružanih napadača i dva civila. Rakete su aktivirale alarme u izraelskim zajednicama u blizini granice, ali nisu izazvale žrtve. Izrael odgovara vazdušnim udarima na Gazu.

Oktobar 2023. – Hamas je iz Pojasa Gaze pokrenuo najveći napad na Izrael u poslednjih nekoliko godina, iznenadnim napadom koji kombinuje naoružane napadače koji prelaze granicu uz jaku salvu raketa. Islamski džihad kaže da su se njegovi borci pridružili napadu.

Izraelska vojska saopštila je da je na ratnoj bazi, dodajući da je izvršila napade na Hamas u Gazi i da je pozvala rezerviste.

Centar za istraživanje u politici Argument

Vremenska linija sukoba između Izraela i Palestinaca u Gazi
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial