Blog #Argument

Piše: Slobodan Martinović (subjektivni mislilac)

Primer jednog nerelevantnog konkursa

Uz podršku Vlade Švajcarske program PRO će kroz javni poziv podržati najmanje 20 lokalnih organizacija civilnog društva iz Šumadije, zapadne, istočne i južne Srbije u sprovođenju socijalno integrisanih usluga kojima se objedinjuju najmanje dve od tri tematske oblasti: socijalna zaštita, obrazovanje i zdravstvo.

Cilj poziva je unapređenje pristupa ostvarenju prava i ispunjenju potreba za najmanje 2.000 građana i građanki iz ranjivih grupa na lokalnom nivou.

Ukupan budžet ovog javnog poziva je 273.000 evra. Vrednost bespovratnih sredstava po projektu iznosiće od 10.000 do 13.650 evra.

Sprovođenje aktivnosti u okviru projekata trajaće od 10 do 12 meseci, dok aktivno pružanje socijalno integrisanih usluga mora trajati najmanje osam meseci.

Da li se mogu pružiti kvalitetne integrisane usluge za 2000 građana sa budžetom od 13.650 evra po projektu? Ne mogu. I da ukupan budžet podele svaki građanin bi dobio blizu sedam evra.

Pružanje usluga podrazumeva kvalitetan kadar. Iz predloženog konkursa jedan socijalni radnik, psiholog, logoped, bi pružali uslugu za nadoknadu koja je ispod minimalne cene rada.

Postala je praksa na konkursima u civilnom društvu da se za male pare traže sistemske promene, koje su zasnovane na rodnoj ravnopravnosti, ekologiji, borbi protiv korupcije, itd. Jedno preterivanje koje nema nikakvog smisla.

Uz prilaganje konkursne dokumentacije koja je postala tenderska, kao da se konkuriše za milionske projekte.

Koliko je novca u Srbiji otišlo na besmislene i neodržive konkurse, projekte. Zato se nije ni uspostavio pluralizam u pružanju integrisanih usluga u socijalnoj politici, obrazovanju, zdravstvu.

Primer jednog nerelevantnog konkursa
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial