Blog #Argument

Piše: Slobodan Martinović

Argument istražuje, kako SPD Nemačke vidi rat u Ukrajini

Rat protiv Ukrajine označava prekretnicu. Usred Evrope, nuklearna sila želi da upotrebi vojnu silu za pomeranje granica – alarmantan razvoj događaja.

Tri stvari su SPD-u bile važne od samog početka: daju snažnu podršku Ukrajini, NATO ne postaje ratna strana, a Nemačka blisko koordinira sve korake sa svojim međunarodnim partnerima. Olaf Šolc i SPD pouzdano drže ova obećanja.

Sa specijalnim fondom od 100 milijardi evra za Bundesver, jačaju  odbranu alijanse i zemlje. Organizuju  bezbednost protiv Putinove Rusije i žele da zajedno sa partnerima definišu novu evropsku politiku. Pre svega, posle godinu dana, zapadna alijansa je čvrsto ujedinjena i odlučna. Putin je potcenio ovo jedinstvo — prvu od mnogih grešaka.

Cilj ostaje mirno rešavanje sukoba. Vojna snaga i diplomatija su dve strane istog novčića. Podrška Ukrajini ostaje neprekidna, jer: Putin ne sme da se izvuče sa svojim fantazijama o imperijalnoj supersili. On može okončati ovaj rat ako povuče svoje trupe

Jača se Ukrajina da bude jaka za pregovore. Jer na kraju će se ovaj sukob verovatno rešiti za pregovaračkim stolom. Kada i pod kojim uslovima će odlučiti Ukrajina. Ne može biti diktiranog mira.

Rat je takođe stavio Nemačku  pred izazove sa kojima su se odlučno uhvatili u koštac. Zavisnost Nemačke od ruskih snabdevanja energentima je rešena: sa LNG terminalima i novim trgovinskim partnerima – sve u rekordnom roku i po cenama koje su ponovo značajno pale, što je pre nekoliko meseci izgledalo nezamislivo.

Ublažili su najgore teškoće snažnim merama pomoći. A sa porezom na višak profita osiguravaju da se kompanije ne mogu obogatiti a da ništa ne rade.

Centar za istraživanje u politici Argument

Argument istražuje, kako SPD Nemačke vidi rat u Ukrajini
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial