Blog #Argument

Piše: Slobodan Martinović

Kako vidim Zajednicu srpskih opština

Koncept Zajednice srpskih opština na Kosovu vidim kao asocijaciju koja bi bila kanal komunikacije sa Beogradom. To bi bio suverenitet Srbije, iskazano statusno, pod uslovom da Priština prihvati takav kanal komunikacije. Kurti taj kanal komunikacije blokira, nije spreman da prihvati bilo kakav uticaj Srbije na Kosovu.

Zajednica bi istvovremeno bila integrisana u kosovske institucije. To treba da prihvate Srbi na Kosovu a Beograd da taj kanal komunikacije ne blokira.

Nema potrebe da Zajednica srpskih opština ima izvršnu i zakonodavnu vlast. One to već imaju kroz lokalne samouprave koje deluju u lokalnim zajednicama gde Srbi imaju većinu.

Nova Republika Srpska na Kosovu samo bi donela probleme svima.

Problem bi se mogao definisati kao neprihvatanje Beograda i Prištine, za bilo kakav uticaj Beograda na Kosovu a Prištine na severu Kosova.

O državi, osnovi jedne pravne teorije, 1922. godine, Slobodan Jovanović:

„Jedna država, čija je oblast smanjena, nije u svojoj ličnosti promenjena. Ona je ostala ista, pošto onaj pravni centar u kome se njena volja stvara, nije tim teritorijalnim izmenama povređen; sva je razlika u tome što se njena volja sada ostvaruje u jednom užem krugu.“

Centar za istraživanje u politici Argument

Kako vidim Zajednicu srpskih opština
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial