Blog #Argument

Piše: Slobodan Martinović

Vesrki nacionalizam

Tako bi se moglo nazvati delovanje SPC u društvu. U slučaju proslave Savinda, u školi u Sečnju, problem vidim u tome što je lokalni sveštenik sa roditeljima mimo odobrenja direktorke lomio slavski kolač. Prekršen je zakon. I sve to podržava ministar prosvete, socijalista, koji apsurd.

I sam slavim slavu, vernik sam u pokušaju. To je moja privatna stvar i moja komunikacija sa bogom koju ne pokazujem niti dokazujem nikome.

 U Srbiji su religija, bog, zloupotrebljeni u svrhu nacionalizma. U poslednjih trideset godina imamo lutanje u formiranju srpskog, građanskog identiteta. Veoma se malo zna i o prosvetiteljskom i duhovnom delu Svetog Save. Uglavnom su to legende.

Zanimljivo da Dositeja Obradovića i Vuka Karadžića niko ne spominje. Dositej je govorio osam svetskih jezika, proputovao je čitav svet, bio je kosmopolita. On je utemeljio prosvetu u Srbiji, doneo krompir, a Vuk to nastavio.

Sve ukazuje da kreatori srpskog identiteta nemaju kapacitet da usaglase odnose države i crkve. Nisu u stanju da identifikuju Srbe koji su svojim delima kroz istoriju dali  doprinos razvoju Srbije.

Centar za istraživanje u politici Argument

Verski nacionalizam
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial