Blog #Argument

Piše: Slobodan Martinović

Francusko-nemački plan

Ništa za nešto. Tako razni analitičari, novinari, političari tumače francusko-nemački plan za Kosovo. Svi ga tumače kao da je u pitanju robna razmena. Šta dobija Srbija, šta dobija Kosovo? To je u osnovi pogrešna proporcija da bi se postigao sporazum. I danas da se potpiše najidealniji sporazum, sa kojim su saglasni i Beograd i Priština, problem ne bi bio rešen konačno.

Srbi na Kosovu su najbrutalnije izmanipulisani od strane Beograda. Oni i dalje veruju da će Srbija ratovati sa NATO savezom, da će se sve vratiti u pređašnje stanje. Čak su poverovali i u blokade koje su ih stavilie u još lošiji položaj za život. Beograd zanima genom i teritorija. Tu je problem.

Kakvo je moguće rešenje gde više od milion ipo Albanaca na Kosovu ne želi da živi u Srbiji. Srbija je izgubila rat od NATO saveza koji je na Kosovu. Velike sile su priznale Kosovo a i Srbija je deo Evrope. Jedino stranu Srbije drži pet zemalja EU koje nisu priznale Kosovo.

Rešenje je da Beograd oslobodi Srbe na Kosovu od svoje stege zvana teritorija i genom. Da se Srbi vrate u kosovske institucije, da se uspostavi kanal komunikacije sa Beogradom sa kojim bi se Priština složila. Da Kosovo aplicira u međunardone institucije ako ih žele primiti.

Zajednica srpskih opština je povezivanje srpskih opština koje su već povezane. Lokalnu demokratiju Srbi ostvaruju u svojim lokalnim zajednicama na Kosovu. To što su barikadama ukinuli svoje lokalne samouprave je pogrešan potez Vučića.

Međunarodna zajednica da ostavi minimum dostojanstva Srbiji, a to je da ne insistira na tome da Srbija prizna Kosovo.

Suština i jeste da Beograd i Priština dobiju ništa a da se postigne sporazum koji će budućim generacijama omogućiti dijalog, saradnju, mir.

Centar za istraživanje u politici Argument

Francusko-nemački plan
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial