Blog #Argument

Piše: Slobodan Martinović

Zdravstvo u Srbiji

Poslednja dešavanja u zdravstvenim ustanovama, u Srbiji, i izjava ministarke Grujičić da lekari ne mogu da rade istovremeno u privatnoj i državnoj praksi otvorili su temu zdravstva u Srbiji. Zato što je to najbolji pokazatelj ljudskih prava i jednakosti u društvu.

Zdravstveni sistem nisu samo klinički centri, potrebno je krenuti od ambulanti, domova zdravlja, bolnica, naučnih istraživanja, administracije, opreme, hitne pomoći, osoba sa invaliditetom. Za to je potrebna javna rasprava i konsultativni proces sa zainteresovanom javnošću na nivou Srbije.

Imamo sistem gde su i lekari i korisnici nezadovoljni dok se čitav sistem urušava. Nije zdravstvo pečat lekara, uputi, niti je lekar opšte prakse administrativni radnik. Neophodno je kvalitet zdravstvenih usluga ujednačiti na nivou Srbije.

Nije problem da postoje privatne zdravstvene ustanove ali one ne mogu biti zdravstvene radnje sa lekarima koji pružaju usluge. Etika i profit ne idu zajedno.

Složio bih se da lekari i piloti imaju pristojne plate, nisam za to da mogu da rade i „vamo i tamo“. Prosto to ni fizički ne mogu postići.

Nama ne trebaju nacionalni stadioni, auto putevi, nama je potrebno pristojno zdravstvo, obrazovanje, pravda.

Možda ovo za Srbiju zvuči isuviše idealistički.

Centar za istraživanje u politici Argument

Zdravstvo u Srbiji
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial