Blog #Argument

Piše: Slobodan Martinović

Rasprava o Kosovu

O tome šta su sve pregovarači oko Kosova pregovarali, dogovarali, javnost praktično da ne zna ništa. Čak i u izlaganjima Dušana Janjića, analitičara za Kosovo, teško se šta može zaključiti. On ide od Ahtisarijevog plana do Rezolucije 1244 i obratno.

Da je stanje u Srbiji normalno otvorila bi se rasprava u parlamentu o Kosovu, konsultativni proces sa zainteresovanom javnošću. Mehanizmi i alati postoje ali ne postoji volja predsednika Vučića da uključi institucije sistema, civilno društvo u raspravu o Kosovu.

Zašto neće? Došao sam do zaključka da u strahu od gubitka svoje političke moći sve drži u svojim rukama.

Inicijativa Vuka Jeremića o nekakvoj kontakt grupi, SB UN, pismu koje treba uputiti Rusiji i Kini, formiranje Zajednice srpskih opština od strane Srbije su čiste besmislice. Nije mi jasno kako čovek koji je bio u međunarodnoj politici daje takve izjave.

U vreme rata u Ukrajini kandidovati temu Kosova Rusiji i Kini, u obračunu sa SAD-om i Zapadom, je gubljenje sopstvenog suvereniteta. Dajemo velikim silama mogučnost da sa nama trguju kako hoće.

U politici, kao i u životu, nema povratka u pređašnje stanje. Naknadna pamet se ne broji, potpisivanjem Briselskog sporazuma Srbija nema kud nazad.

Politika konflikta ili politika  normalizacije, to je izbor. Ako prihvatimo konflikt kao rešenje ništa se za narednih sto godina neće promeniti. Ako prihvatimo normalizaciju imamo šansu da sa Albancima na Kosovu postignemo trajni mir na ovim prostorima.

Centar za istraživanje u politici Argument

Rasprava o Kosovu
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial