Blog #Argument

Piše: Slobodan Martinović

Proizvodnja hrane

Moj omiljeni predmet na agronomji bio je fiziologija biljaka. Nažalost, nisam ostao u poljoprivredi jer ona poslednjih trideset godina nije zapošljavala agronome. Tu leži i jedan od razloga što smo kao država nespremni da organizujemo poljoprivrednu proizvodnju.

Slušam poljoprivrednika iz Hrvatske koji kaže da poljoprivredna proizvodnja u ovakvim klimatskim uslovima, zagađenju životne sredine, slabim državnim merama, nema šanse da preživi. Zanimljivo je bilo njegovo zapažanje promena na nivou biodiverziteta,  izazvane klimatskim promenama i zagađanjem životne sredine, za njih ne postoje prirodni neprijatelji. To znači  da se prirodni ciklus završava.

Drugi poljoprivrednik, isto iz Hrvatske, kaže da protivgradne rakete nemaju nikakvog smisla. Da je  jedina zaštita osigurati useve. Da, ali posle grada nema ničega. Tu dolazi i benefit iz EU koji dve trećine štete nadoknađuje a jednu trećinu osiguravajuće društvo. To bi trebao znati srpski seljak koji proizvodi.

Gde je srpska poljopriverda? Kako će se hrana proizvoditi u budućnosti? Kako se boriti protiv klimatskih promena na lokalu?

Reka Po u Italiji u pojedinim delovima svoga toka presušila. A Neretva slana.

Proizvodnja hrane
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial