Blog #Argument

Piše: Slobodan Martinović

Fiat

Jedan od sindikalnih vođa u Fiatu je poverovao u predloge Ane Brnabić, da bi juče sve demantovao izjavom da su uslovi rada u Slovačkoj nepovoljni za radnike iz Kragujevca. Umesto da je ceo Kragujevac na ulici i protestima zbog toga, vezali su svoju sudbinu za jednu fabriku, na delu je raseljavanje radnika iz Fiata. Idu u Vladu, pred Vladu, čekajući visinu otpremnina.

Poznata je ta metodologija restruktuiranja velikih preduzeća. Socijalni programi dok ne svedu broj radnika na jedan nivo, a onda i te radnike na ulicu, a fabriku pod katanac. Nije mi jasno da se Šumadinci za sve ove godine nisu organizovali da pokrenu Šumadiju na resursima koje imaju. A to je svakako poljoprivreda.

Radnička prava u Srbiji su selektivna. Na jednoj strani imamo, privilegovane, zaposlene u državoj upravi i državnim preduzećima kojima se plate usaglašavaju, dok na drugoj strani imamo zaposlene u privatnom sektoru koji rade za 35000 dinara. U oba slučaja nemamo podatke šta je ekonomska osnova tih primanja.

Da se Srbija ne bi ekonomski raselila po belom svetu nama je neophodan veliki građanski protest za dostojanstve rad i život u Srbiji. Ovako više ne ide.

Fiat
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial