Piše: Slobodan Martinović

Okupacija ili domaći vlastodršci

Primer Avganistana je pokazao da dvadeset godina nije dovoljno da se izgrade institucije sistema. Još je teže ako lokalno stanovništvo ne podržava takve procese. Da bi se izgradila državna uprava i lokalna samouprava potrebno je je minimum trideset godina. Pod pretpostavkom da oni kojima je poverena izgradnja ne uđu u korupciju. To se desilo u Avganistanu.

Ono što se desilo u Avagnistanu preti da se desi i na Zapadnom Balkanu. Puno su novca EU, Amerika, međunarodne organizacije uložile u Zapadni Balkan. Rezultat su visoka korupcija i autokratski režimi.

Danas mnogi osuđuju Ameriku i smatraju da je doživela veliki poraz. Nije mi namera da branim Ameriku, ona je uložila ljudski kapital, ogroman novac u Avaganistan. Očigledno da Avganistan, Irak, Libija nisu isto što i Nemačka i Japan posle okupacije.

Za Ameriku je sigurno velika dilema kako će dalje voditi spoljnu politiku. Kao globalna sila ona se ne sme povući iz međunarodnih odnosa, to bi  izazvalo velike potrese u svetu. Regionalne ajkule spremno čekaju da rovare i tako ugrožavaju mir u svetu.

Ili okupacija ili domaći vlastodršci, koji drže sopstveni narod u getu, vreme će pokazati.

Okupacija ili domaći vlastodršci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial