Piše: Slobodan Martinović

Razvojna pomoć

Situacija u Avganistanu je pokazala da je  izgradnja institucija osnova postojanja države. Kao kula od karata ona se raspada ako nema administraciju i zadovoljne građane. U osnovi svega je zloupotreba razvojne pomoći koja nije stigla do običnih ljudi, kada su u pitanju zemlje u razvoju. Amerika, saveznici, međunardone organizacije su očigledno i sami ogrezli u korupciji kroz razvojnu pomoć. Avganistan je primer za to.

Posledica svega je pojava ekstremista koji u simbiozi vere i droge zlouptrebljavaju nesrećni narod. Šta je sa razvojnom pomoći na Zapadnom Balkanu? Pune tri decenije Amerika, EU ulažu novac u razvoj demokratije i vladavine prava na Zapadnom Balkanu ali rezultata nema. Svaka vlast formalno prihvati saradanju i novac potroši za sebe. Organizacije civilnog društva su kroz razvojnu pomoć postali negacija svega što su javno zagovarali, daleko od građana i njihovih problema.

Imati slabu vlast, visoko koruptivnu, može samo da proizvede nove političke Talibane na Balkanu. E, onda se ide u drugi ekstrem i tako prođe čitav jedan vek u stradanju naroda.

Pod zaštitom državnog suvereniteta, nacionalnih interesa i zaštite ljudskih prava sprovodi se najveća korupcija u svetu.

Razvojna pomoć

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial