Piše: Slobodan Martinović

Lovac na zmajeve

„Lovac na zmajeve“  knjiga Haleda Hoseinia o Avganistanu, najverodostojnije opisuje život Avganistanaca pod vlašću Talibana i onih koji su iz zemlje otišli. Kroz potresnu ispovest jednog dečaka i njegove porodice, vidi se sva nesreća jednog divnog naroda i magične zemlje, uzrokovana borbom za vlašću i dolaskom Talibana na vlast devedestih godina prošlog veka.

Sada se situacija ponavlja. Talibani su zauzeli Kabul. Da li je ovom brzom zauzimanju Avganistana od strane Talibana predhodio njihov dogovor sa Amerikom. Američka strategija i njihovih saveznika, da jednu zemlju okupiraju, u međuvremenu ne izgrade do kraja institucije sistema i onda se povuku, je katastrofalna. To se videlo u  Iraku, Libiji, itd. Problem ljudskih prava i demokratije u svetu očigledno zahteva novu metodologiju delovanja velikih sila i međunarodnih organizacija. Pokazali su se nesposobni da održe mir i stabilnost u svetu.

Otkud ekstremistima toliko novac. On dolazi od proizvodnje i trgovine drogom. Poznato je da je Avganistan najveći proizvođač opijuma u svetu, glavne sirovine od koje se dobija heroin. Ako je tako, zar Amerika i saveznici nisu mogli taj lanac proizvodnje i prodaje da neutrališu i tako smanje uticaj Talibana u Avganistanu. Sa druge strane, za sve ove godine, su sa avganistanskim narodom mogli da izgrade institucije sistema u državi.

Ovako priča se ponavlja, za očekivati je represivan talibanski sistem i migracije stanovništva koji lančano povlače svet u nove probleme i sukobe. Taman se donekle Sirija smirila, iz koje se ništa pametno nije naučilo, otvorio se Avganistan.

Da li dobro može da pobedi zlo?

Lovac na zmajeve

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial