Piše: Slobodan Martinović

Lokalne vlasti

Odavno je jasno da lokalna demokratija u Srbiji ne postoji, posebno učešće građana u procesu donošenja odluka prilikom  definisanja opšteg interesa u lokalnoj zajednici. Protivno sopstvenom biodiverzitetu u ekosistemu lokalni odbornici donose odluke po diktatu vođe, ranije su to bile razne  interesne grupe.

Sada je to pojednostavljeno. Jedan čovek, ako on dogovori rudnik i poljoprivreda mogu zajedno, onda može. Ako on misli da treba i „ovaj“ u vlasti, „ubacuj“ ga. Dozvolio je njima vođa da se kombinuje zapošljavanje na lokalu, javne tendere. Nekoga i uhapsi ako baš pređe meru. Onda se oni daju u asfaltiranje i vizije šta sve može u lokalu da se radi. Pa tako dođu do auto puta, gasa, koji jesu bitni ali nisu presudni za razvoj lokala. Eto, ja živim u Subotici koja je infrastrukturno odlično povezana ali je razvoj daleko od onog kada je Subotica bila četvrti grad po privrednom rastu u bivšoj Jugoslaviji.

Nedosanjani san svake lokalne vlasti u Srbiji je regulisati deponije, toliko su proizveli smeća da ga imamo za izvoz.

Najbitini za razvoj su ljudi. Ako njih nema nema ni njega. Ko vodi lokalne zajednice u Srbiji? Partijaši, stvarani ovih trideset godina na podlozi zvanoj korupcija, zastupnici svojih ličnih interesa.

Nijednog biznisa u Srbiji nema dok ne „legnu“ pare iz budžeta.

smart
Lokalne vlasti
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial