Piše: Slobodan Martinović

Personalni asistent

Pravilnik za pružanje usluge socijalne zaštite: Personalni asistent ne može biti član porodičnog domaćinstva u kome živi korisnik, srodnik u pravoj liniji kao ni rođeni brat i sestra, odnosno brat i sestra po ocu ili majci korisnika. Zašto član domaćinstva, kao prvi pomagač, ne može biti personalni asistent? Zakon i pravilnik nisu prepoznali člana domaćinstva kao pomagača i shodno njegovoj ulozi kreirali mere koje bi olakšale život porodici.

Korisnik usluge se tretira kao poslodavac a usluga personalne asistencije zavisi od glasanja u lokalnom parlamentu i sprovodi se preko javne nabavke.

U uslovima za izbor personalnog asistenta navedeno je minimum prvi stepen stručne spreme. Zamislite, da jednoj obrazovanoj osobi personalni asistent bude neko sa prvim stepenom stručne spreme. Nije to prost fizički rad nego posao  koji zahteva ličnost, obrazovanje, empatiju, entuzijazam.

Kompletne usluge pomoći osobama sa invaliditetom svedene su na fizičkki rad. One jednim svojim delom to i jesu. Međutim, glavni deo koji se odnosi na komunikaciju između korisnika i pružaoca usluge je izostavljen.

Prvi personalni asistent u porodici je član domaćinstva koji vodi računa o osobi sa invaliditetom. To socijalna zaštita u Srbiji ne prepoznaje.

smart
Personalni asistent

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial