Piše: Slobodan Martinović

Društveni aktivizam

Da li je društveni aktivizam elitni posao koji je odlično plaćen kroz grant šeme? Jeste. U mom kvartu četiri organizacije ciivlnog društva, koji nisu iz mog mesta, sprovode istraživanje putem ankete građana o kvalitetu usluga lokalne uprave. Ta aktivnost je podržana kroz projekat „#PratimJA“, finansiran od strane EU. Bezbroj puta su lokalne organizacije, kao i naša, aplicirale za slične aktivnosti ali nisu podržane.

Niko nikome ne brani da sprovodi aktivnosti širom Srbije ali je logično da mesne organizacije dobiju podršku za ispitivanje potreba građana, kako bi javno zagovarale za promene u lokalnoj zajednici. Umesto podrške one se gase. Njihov posao obavljaju konzorcijumi „velikih“ organizacija, podržani od strane donatora. Oni to rade za novac, nama ostaje čist entuzijazam i mazohizam.

Poenta priče je da na problemima građana neko u Srbiji zarađuje. Građanin koji je dovoljno obespravljen, biva iskorišten za potrebe projektnog menadžmenta.

I kada neka lokalna organizacija dobije podršku to je besplatan rad. Velika je zloupotreba volonterskog rada u civilnom društvu. Uslove se konkursom „male“ organizacije civilnog društva na mali procenat za honorare u budžetu projekta.

Sve ovo je jedan od krupnih razloga zašto nema  izvornih inicijativa. Nema ih zato što je stavljen monopol nad društvenim aktivizmom, od strane odabranih organizacija civilnog društva. Slikovito to izgleda ovako, ja držim novac za društveni aktivizam koji mi je neko dao, pitam građanina  koji problem imaš, on  problem rešava sam i pritom „nadrlja“ a ja primam platu za to.

smart
Društveni aktivizam

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial