Piše: Slobodan Martinović

Licemeri

Danas je 30. maj, Svetski dan borbe protiv multiple skleroze. Kao pomogač osobe obolele od multiple skleroze gade mi se medijski prilozi na teme obeležavanja određenih datuma iz razloga što su svi licemerni. Nema potrebe da time popunjavate prostor za tv program. Kada kažem svi, mislim na familiju, takozvane prijatelje, državnu upravu i lokanu samoupravu, ustanove socijalne i zdravstvene zaštite, medije, donosioce odluka na lokalnom i nacionalnom nivou, organizacije civilnog društva.

Oni svi kažu da znaju i razumeju probleme OSI ali u stvari oni ništa ne znaju. To može da zna onaj koji to živi. Probajte da ležećem pacijentu zakažete prijem kod neurologa, da se vakciniše, da otiskom prsta potpiše dokument. Odmah ste slučaj, iako osoba obolela od MS-a  i njen pomagač ne žele da budu slučaj ni žrtva. To se zove diskriminacija u startu.

Nije nama potrebno sažaljenje, nama je potrebno uvažavanje i poštovanje zakona kada su u pitanju osobe sa inavliditetom. Svoj teret sami ćemo nositi nemojte nas ponižavati, samo poštujte zakone koje ste doneli.

Lek za multiplu sklerozu. Svakog pacijenta od MS-a mora da prati lekar neurolog kada prima terapiju. Toliko neurologa Srbija nema. Specifičnost MS-a je što nema zajednički imenitelj, što jedan lek može da pomogne jednoj oboleloj osobi a drugoj ne.

Kada nam ne možete pomoći, nemojte nas ni reda radi pominjati, neka se ne uključuje Poverenik za ravnopravnost.

Licemeri
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial