Piše: Slobodan Martinović

Prava građana

Nacrt zakona o parničnom postupku neće ugroziti rad advokata, ali će uskratiti pravo građanima na pravnu zaštitu ako ne budu imali novca da plate taksu. Da bi se građanin kandidovao za Savet mesne zajednice mora formirati izbornu listu kao za lokalne izbore. Da bi građani osnovali političku partiju moraju skupiti 10000 overenih potpisa. Da bi građani podneli Nacrt zakona potrebno je da skupe 30000 potpisa građana. Sve su ovo primeri kako se građanima uskraćuje pravo da učestvuju u procesu donošenja odluka.

Kroz neodržavanje javnih rasprava država je uskratila građanima pravo na čist vazduh, vodu, zemljište. Odavno su nam oduzeli pravo na rad, odmor, kvalitetnu zdravstvenu zaštitu, dostupno  obrazovanje.

Posebna priča su mediji. Oni su moćan alat u rukama onih koji žele da opstanu na vlasti ili da se nje domognu. Mediji nisu dostupni građanima, oni su čista propaganda za ostvarenje ciljeva interesnih grupa.

Svi oni zauzeli su taj prostor za promene i prava građana. Oni nas drže u kontrolisanoj slobodi, gde su već podeljene karte, ko je vlast, opozicija, mediji, analitičari, javne ličnosti.

Nama je ostalo da se kroz naše obične živote borimo kako znamo i umemo.

Važno je da se ne predajemo, pošto nam je život ostavio to kao jedinu mogućnost.

Prava građana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial