Piše: Slobodan Martinović

Čovek koji bi da bude sledeći kancelar Nemačke

Nemački SPD već ima kandidata za kancelara. Olaf Šolc, trenutno ministar finansija i vicekancelar, bio je „glavni vatrogasac“ tokom korona-krize i ljudi mu veruju. Da li je to dovoljno?

Kaže da  ima neophodno vladino iskustvo i jasan plan kako bi Nemačka mogla da deluje na klimatski neutralan način do 2050. godine i da i dalje bude u najvišoj tehnološkoj grupi.

Zanimaju ga tri centralna projekta: poštovanje, Evropa i budućnost, tj. Ekološka transformacija ekonomije.

Upozorava na retoriku katastrofe u vreme pandemije Covid 19, koja pojačava osećaj beznađa. Smatra da je Nemačka na  kraju u borbi protiv ove pandemije. Cilj spašavanja – vakcinisanje dovoljno građana – nazire se. Letom će Nemačka  proći kroz cilj.

Dve trećine Nemaca ocenjuje vladino upravljanje krizama negativno.

Razume optužbe, ali ih ne deli. Odgovara da je Nemačka  u proteklih 13 meseci podržala nemačku ekonomiju milijardama, obezbedila zaposlenje i nadogradila zdravstveni sistem. Samo najnoviji Programm, die Überbrückungshilfe III, iznosi do 50 milijardi evra. Zbog kratkotrajne regulacije rada kriza na tržištu rada nije postala toliko duboka kao što se strahovalo.

Kriza je istakla slabosti socijalnog osiguranja. Potreban je dodatak za građane koji je pogodan za sve. Uveren je da samozaposleni trebaju bolju socijalnu sigurnost.

Savezna vlada preuzela je 400 milijardi evra duga zbog Corone. Kako to treba otplatiti?

Šolc: “To je puno novca. Ali da to nismo učinili, kriza bi dugoročno bila mnogo skuplja. I mi možemo bukvalno da izrastemo iz ovog duga, baš kao i posle finansijske krize. Do kraja ove decenije vratićemo finansijsku stabilnost koju smo imali pre Corone”.

Predviđa da će od 2026. godine Nemačka morati da otplaćuje oko 18 milijardi evra godišnje. Zato se zalaže da se nešto radi na prihodnoj strani. Jedan od primera toga je porez na finansijske transakcije – nažalost još uvek nije bilo većine u Bundestagu zbog toga. U borbi protiv izbegavanja poreza smatra da se može efikasnije učiniti mnogo više.

Savezna vlada ne samo da mora da otplati dugove korone – zaštita klime takođe postaje skupa.

Njegovo  srednjoročno finansijsko planiranje predviđa da svake godine Nemačka može da obezbedi najmanje 50 milijardi evra za investicije – rekordni iznos. Kompanije će takođe uložiti mnogo novca.

Ostvario je snažnu međunarodnu kampanju za zajedničko razumevanje u dve tačke: pravednije oporezivanje digitalne ekonomije i minimalno oporezivanje kompanija.

08.02.2021, Berlin: Olaf Scholz (SPD), Bundesminister der Finanzen und SPD-Kanzlerkandidaten, steht nach der Jahresklausur des SPD-Vorstands im Willy-Brandt-Haus am Logo seiner Partei. Foto: Kay Nietfeld/dpa +++ dpa-Bildfunk +++
Čovek koji bi da bude sledeći kancelar Nemačke
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial