Piše: Slobodan Martinović

Protesti

Pojedinci poput Marije Lukić, Aleksandra Obradovića, pokreti ekologa, frilensera, ugostitelja, udruženi protiv covida 19, itd. u borbi za ostvarenje svojih prava dokaz su da su građani spremni da se bave politikom. Mišljenje, koje se često čuje, mi se ne bavimo politikom, ne stoji. Sve što se nama dešava kao pojedincima u zajednici je politika. I građani trebaju aktvino da se bave politikom.

Aktuelne političke partije na vlasti i u opoziciji su odvojeni od građana, i kao oni su tu bogom dani da se bave politikom. Ono što nedostaje pojedincima, pokretima je umrežavanje i stvaranje ozbiljne organizacije koja  bi na izborima osvojila značajan parlamentarni uticaj. Umesto toga, oni posle završene akcije ne pokušavaju da se ozbiljnije organizuju i prepuštaju teren večitim političarima da prostor promena truju svojim sebičnim interesima. Zanimljivo, ti političari ne žele, nisu sposobni da uvežu društvene pokrete u Srbiji koji se javljaju. Zato nam se opet javlja Tadić i ostali.

Trenutno u Srbiji prepoznata su tri društvena pokreta. Jedan je ekološki, drugi zdravstveni i treći radnički. Tri prepoznata problema, odlična osnova za nastanak ozbiljnog pokreta ili političke partije. Postoji baza društvene transformacije, samo je potrebno da se građani ohrabre da se organizuju i spreme da izađu na izbore.

Od čekanja da se oslobodi RTS nema vajde. To što traži takozvana opozicija je gubljenje vremena. Ono što sam ih gledao na N1 je ništa, bez tri problema koja rešavaju, programa, strategije.

Zato ljudi organizujmo se, može, sigurno može.

Protesti
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial