Piše: Slobodan Martinović

Govor mržnje

Spot magazina Buka „Stop govoru mržnje“, trebao bi sve da nas trgne iz nenormalne matrice u kojoj se podrazumeva da jedni druge vređamo, bez nekog razloga. Ako već ne postoji društvena, lična samoregulacija, dobro je da nas jedan spot podstakne da počnemno razmišljati o međuljudskim odnosima.

Kako reagovati na uvrede, posebno na toksične komentare na društvenim mrežama? Zanimljivo da uvrede sada počinju da dolaze od ljudi koje čovek više manje poznaje i ne očekuje takve njihove reakcije. Desio mi se slučaj da me je nazovi komšija, vidimo se jednom u deset godina, nazvao ništarijom i stranim plaćenikom na fejzbuku, zbog mog kratkog komentara na kolo oko spomenika Stefanu Nemanji. I još mi dedu “uze u usta”. Na moj post javilo se još desetak seljobera koje poznajem. Napomenuo bih da se radi o o osobama preko pedeset godina života, nisu mladi u pitanju.

Mada, nemam običaj da uzvraćam negativnim komenatrima na uvrede na društvenim mrežama, oterao sam komšiju u tri pičke materine. Najradije bih ga namlatio. Moram priznati da se nisam posle pražnjenja osećao  bolje. Ne opravdavam moj postupak ali čovek stvarno postavi pitanje, kako u tim situacijama reagovati. Mržnja na mržnju definitivno sve nas uništava.

Mržnja bez razloga, dokaz je bolesnog  društva u kojem živimo.

Govor mržnje
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial