Piše: Slobodan Martinović

Udružena opozicija

Savez za Srbiju udružuje opoziciju tako što više nisu Savez za Srbiju. Glavna preporuka za ulazak u udruženu opoziciju je bojkot izbora. Ukoliko ste bojkotovali izbore bićete  deo udružene opozicije. Nije dovoljno samo promenite ime, potrebno je promeniti sebe. Savez za Srbiji čine isti ljudi koji su prokockali energiju građana na protestima za ozbiljniju promenu u društvu. Nema više crno, belo. Imate pravo da se organizujete ali nemate na politički monopol u opoziciji. Nisam izašao na izbore, ne zbog vas već zbog svog zdravlja i što nisam imao za koga da glasam.

Osim namere da sebe prikažu kao jedinu opoziciju, ne vidi se na koji način će uključivati pojedince, organizacije u udruženu opoziciju. Nema metodologije rada, počev od uključivanja, načina donošenja odluka. Nisu mediji jedini problem za fer i poštene izbore. Glavni problem je nesposobnost i nerad opozicije da organuzuje građane. Preciznije, uključivanje građana u pokrete, političke partije, koalicije, saveze.

Minimum 50 % građana nije izašlo na izbore. To je ogroman rezervoar za društvenu transformaciju. Svi koji žele da vode pokrete, partije, šire koalicije  neka porade na sopstvenim organizacijama i načinu na kojem uključuje članove.

Niko nema pravo, nije kvalifikovan, da određuje ko je opozicija. Pobedite u političkom pluralizmu.

Udružena opozicija

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial