Piše: Slobodan Martinović

Sistem

Virus korona je pokazao koliko je bitan sistem. Njega čine ne samo predsednik, državna uprava i lokalna samouprava, već i vozači, prodavci, medicinske sestre, lekari, pekari, poljoprivrednici, radnici u proizvodnji.

Nauka je zatupela, ostaje da nagađamo zašto. Da li je u pitanju nemoć ili nerad? Posebno brine što svet nije reagovao kroz sopstvene pravilnike kada je u pitanju pandemija. Ako nauka nije previdela virus korona, šta je bio problem da se sistemski prati. Počev od zaštite granica, testiranja, karantina, svakodnevnice.

Živor ne sme da stane. Kina je na najbrutalniji način organizovala samoizolaciju. Da je sistem funkcionisao kroz poštovanje zakona i pravilnika, disciplinu  zadatih mera, vanredno stanje bilo bi podnošljivije.

Nema potrebe da predsednik države po Srbiji deli respiratore, obilazi ratare, itd. To od njega niko ne traži, samo da poštuje sopstevene nadležnosti, zadrži zdrav razum, strpljenje i da bude pozitivan.

Odviknuti od pravila, uz paranoju o zaverama, vlast koja nas tretira “ko beba zvečku”, izgubili smo osećaj da se normalno ponašamo u zajednici.

Sistem
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial