Piše: Slobodan Martinović

Pričest


Vladika diseldorfski i cele Nemačke Grigorije zavtvorio je sve hramove za vernike u Nemačkoj, i poštuje odluke države Nemačke donete u borbi sa virusom korona. Vladika Grigorije: “Moramo nekad da se odreknemo i najvažnijih stvari za trenutak”. Katolička crkva:”Javna bogosluženja, odnosno mise, krštenja, krizmanja, ispovesti, venčanja, blagoslovi i pobožnosti u crkvama i na otvorenom, odložena su do daljnjeg. Jedini izuzetak su sahrane, koje će se obavljati na jednostavan i što kraći način, u prisustvu samo najbliže porodice (5-10 članova)”. Saudijska Arabija otkazuje hadžiluk u Meki i Medini …

Zašto SPC ne poštuje zakone države Srbije u vreme borbe protiv virusa korona? Ovo nije jedino pitanje gde se crkva postavlja iznad zakona. Ovako nadmeno i neodgovorno ponašanje je u suprotnosti sa verom u boga. Čak i sa narodnom izrekom: „Čuvaj se, i bog će te čuvati“. Ako si iskreni vrenik dovoljno je na svakom mestu kazati: „Gospode Isuse Hriste, sine Božji, pomiluj me grešnog“. Ova molitva planine pomera.
Dešavalo mi se da u vreme posta odustanem od pričešća jer sam osećao da sam više bio u rutini nego u iskrenoj veri. Pričešće kao trening nema smisla ako u dubini svog srca ne uspostvimo kontakt sa bogom. Jer bog je ljubav.
SPC ne samo što neguje verski nacionalizam, što ne bi smela, već pričest svodi na obavezu, rutinu. Što primećujem da velika većina vernika tako doživljava.
Pričešćivati vernike za vreme virusa korona je krajnje neodgovorno od strane SPC. Odluke i mere moramo svi poštovati pa i SPC.

Pričest
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial