Intervju Mila Đukanovića na RTV CG, potvrdio je promašaj, grešku, usvajanjem Zakona  o slobodi veroispovesti. Složio bih se za ocenu velikosrpskog nacionalizma, pogubne politike prema Srbima u regionu, ali napravio je problem u sopstvenom dvorištu. Nije dobro odmerio, velikim delom što nije verujući čovek, jer vera u boga nadilazi državu. Ona nije pretnja, koju on vidi u ulozi SPC.

Ušao je u polje identiteta i vere bez predhodnog znanja i unutrašnje samospoznaje. Ne pravi se crkva na silu, bez predhodne konsultacije sa vernicima.  Razlog zašto autokefalna Crnogorska pravoslavna crkva je da smanji uticaj SPC na idetitet Crnogoraca. Pogrešna postavka jednačine. Ovim zakonom samo je ojačao velikosrpski nacionalizam.

Ne služi crkva da bi se na jednom mestu okupljali posebno Srbi, Crnogorci, Bugari, Rumuni, itd. Uočljivo je u istoriji pravoslavlja osporavanje ako neko želi da stekne autokefalnost. Svi bi boga da prisvoje za sebe. Najgora kombinacija je da država, na svenarodnom zboru, izabere mitropolita. Kao što su vladari kroz istoriju činili.

Imaće za svako crveno slovo i svetu nedelju pune hramove vernika. To mu je najbolji indikator da se ona zakonom ne može ograničiti. U svakom društvu,  gde je blizu polovine građana nezadovoljno, za posledicu ima sukob. Zato se mora sa građanima Crne Gore dogovoriti.

Milo Đukanović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial