Piše: Slobodan Martinović

“Rem kao četvrta grana vlasti”

Jedna u nizu glupih izjava. Suštinski problem svake radne grupe, tela, komisije jeste  nepostojanje mehanizma da budu nezavisni u svom radu od političke moći. Da li se biralo telo na lokalu za borbu protiv korupcije, komisija za finansiranje projekata, REM, Zaštitnik građana, Poverenik za informacije od javnog značaja, itd., svaka skupštinska većina zloupotrebi svoju poziciju i radi kako ona hoće. Ne postoji čvrst model građanske participacije.

Komentatori politika, novinari, političari u fokus problema stavljaju stanje u medijima. To je tačno. Ali gde je rad političkih partija, pokreta na terenu. Na koji način uključuju građane. Nije tačno da oni ne znaju šta je REM, kako žive. Šetali su građani ulicama i hteli promene. Šta su radili političari za to vreme, ništa.

Ta grupacija koja zagovara promene u društvu su osobe sa redovnim prilivima. Ne mogu oni proizvesti promenu, ali zato oduzimaju prostor za delovanje drugih pojedinaca, grupa koji bi mogli. I ono najbitnije, oduzimaju vreme koje prolazi nepovratno. Nedostaju društveni  izvođači radova, neko ko bi zidao društvo. Zato je puno onih koji za novac pričaju onima koji nemaju šta je problem. Neka hvala, ne trebate više ništa da objašnjavate.

“Rem kao četvrta grana vlasti”
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial