Piše: Slobodan Martinović

Kvalitet vazduha

Kada je u pitanju kvalitet vazduha u Srbiji potrebno je definisati deo koji je u isključivoj odgovornosti nas samih, postojećih zakona, i primene istih. Napraviti liniju razdvajanja između magle i smoga. Očigledno je da je metabolizam vetra, kiše, snega i mraza poremećen. Zato ćemo reći da je do klimatskih promena. Glavni uzročnik klimatskih promena je prekomerna eksploatacija i upotreba uglja i nafte.
Kako u lokalnim zajednicama možemo smanjiti globalni uticaj klimatskih promena i zagađenja kojeg sami proizvodimo. Brojni su se projekti realizovali na ovo pitanje ali ništa se u praksi nije menjalo na bolje. Čak šta više na gore.
Srbija ima problem upravljanja otpadom u lokalnim zajednicama. Otpad kao resurs kroz reciklažu ili ga spaliti, nema odgovora. Daljinsko grejanje i privatne ložione, bez rešenja. Svest o štetnosti prevelike upotrebe automobila u gradskim sredinama ne postoji. Zato bi parking trebao da bude deset puta skuplji. Stabla drveća se seku u gradskim sredinama nemilosrdno. Šume podjednako uništavaju nesavesni građani, resorno ministarstvo sa ministrom, šumari, šumska gazdinstva, pilane, fabrike za pelet, drvna industrija, policija. Zatim, ta podela na privatne i državne šume. Začaran krug.
Do tada ronimo.

Kvalitet vazduha
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial