Piše: Slobodan Martinović

Budžet za 2020. godinu opredeljuje najviše sredstava za kapitalne investicije, subvencije za privredu i povećanje penzija i plata u državnom sektoru. U kreiranju budžeta građani nisu učestvovali. Vučić je diktirao a Siniša Mali pisao kako treba da se deli  u 2020. godini. Josip Broz, koga etiketiraju kao diktatora, za ove lopurde bio je pošten čovek i demokrata.

Budžet je vrh političke participacije građana. Tako bi trebalo da bude. U stvarnosti je to diktat jednog čoveka, spisak njegovih želja. Ako se uzme činjenica da opozicija bojkotuje rad parlamenta, onda tiraniji nigde kraja.

Još gore je u lokalnim skupštinama,  koje najdirektinje učestvuju u otimačini društvenih resursa. Tako se i odluke same vlade u pojedinim lokalnim zajednicama ne poštuju. Otrgle se lokalne kabadahije od vladara. Šta li će vladar da uradi tim povodom. Ostaje da vidimo. U pojedine lokalne samouprave zbog kršenja ustava i zakona  treba uvesti prinudne uprave. Posle smene ove vlasti mera koju treba uvesti je grejs period za lokalne demokratije kako bi se lokalni moćnici priveli pravdi.

Budžet mora uključiti građane, on mora kroz javne politike da obezbedi pravdu, sigurnost i opšti razvoj. To nema veze sa kapitalnim investicijama.

Budžet za 2020. godinu
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial