Blog #Argument

Piše: Slobodan Martinović (subjektivni mislilac)

Siročad Sahare

Dovoljno je pogledati film o plemenu Tuarezi u severnom Nigeru i jasno je šta je razlog oružanim pobunama, migraciji lokalnog stanovništva, opštem siromaštvu, bolestima.

Četrdeset godina, 24 časa svaki dan u nedelji,  Francuska u severnom Nigeru eksploatiše uranijum koji koristi u proizvodnji nuklearne energije. Od te eksploatacije lokalno stanovništvo nema ništa, ne mogu se zaposliti ni u rudniku. Imaju radioaktivni pustinjski pesak od kojeg oboljevaju i ljudi i životinje. Otuda i česti oružani sukobi u cilju borbe Tuareza za ekosistem u kojem žive i moćnika za nadzor nad prirodnim resursima Nigera koji je bogat naftom, plinom, gasom, zlatom, suncem, vetrom. Autohtni Tuarezi  žive kao nomadi u pustinji.

Bojim se da i mi u Srbiji ne postanemo pleme Tuarezi, nomadi u sopstvenoj zemlji. Iskopavanje litijuma, zlata, bakra, reke u cevima, devastacija poljoprivrednog zemljišta ista je priča kao i iskopavanje uranijuma u Nigeru. Ako se to dozvoli čeka nas jad i beda.

Za takve poduhvate stranim kompanijama je potrebna izdajnička i korumpirana vlast. Od svih dosadašnjih vlasti ova danas u Srbiji  je najveći izdajnik u svakom pogledu. Sve što se moglo izdati oni su izdali.

Siročad Sahare
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial