Blog #Argument

Piše: Slobodan Martinović

Palijativna nega

Trenutno igram simultanku sa pet lekara specijalista i tri opšte medicine, kućnim lečenjem, hitnom pomoći.

Što kaže izreka – ne daj mi Bože šta izdržati mogu.

Supruga ima multiplu sklerozu dvadeset godina. Kao posledica osnovne bolesti pojavile su se pridružene bolesti, dekubit, urinarna infekcija, upala pluća, anemija, itd. Sve te bolesti dovode do povećanja temperature i CRP-a.

Problem je medicinski definisati šta je najdominantnije i odrediti antibiotsku terapiju. Koliko pomažu, antibiotici imaju i kontraindikacije a i vremenom virusi i bakterije postaju imuni na njih. Pa se u začaranom krugu temperature postavlja pitanje, ima li smisla davati antibiotike. Da li pacijent može izdržati stalnu antibiotsku terapiju.

Dolazimo do tačke gde je medicina nemoćna i gde se ulazi u začarani krug iz kojeg je teško izaći.

Lekari ovaj problem ne sagledavaju sistemski, već iz svog ugla specijalnosti se ograđuju i prebacuju odgovornost na druge grane medicine.

Lekarski uputi i pečati “ubiše” članove porodice.

Za ovakve pacijente svaka bolnica bi trebala da ima palijativni pult, minimum 5-10 kreveta.

Palijativna nega pacijenata predstavlja svestranu brigu o pacijentima obolelim od teških, hroničnih bolesti, najčešće u terminalnim fazama bolesti, kao i o njihovim porodicama. Za ovakav vid nege pacijenata neophodno je i posebno organizovati multidisciplinarne timove koji  negu pružaju. 

Neophodno je naglasiti da palijativna nega nikako ne može zameniti primarni tretman pacijenta, ali zato ga zato podržava, istovremeno se realizujući, a sve sa ciljem sprečavanja i olakšavanja patnje kroz koju pacijenti i članovi porodice prolaze. I još jedna bitna činjenica – ako je pacijentu potrebna palijativna nega to nikako ne znači da pacijent umire. Svrha palijativne nege je da pacijentu obezbedi da kroz određene faze bolesti prođe na što bezbolniji način.

Centar za istraživanje u politici Argument

smart
Palijativna nega
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial