Blog #Argument

Piše: Slobodan Martinović

Drugu krug predsedničkih izbora u Crnoj Gori

Bez obzira ko pobedi na predsedničkim izborima u Crnoj Gori, Crna Gora je položila ispit demokratije. Za razliku od Srbije, u Crnoj Gori, politički protivnici mogu da razgovaraju a da se ne vređaju, čak je moguć TV duel predsedničkih kandidata.

Šta god mislili o Milu Đukanoviću, on je posle trideset godina vladavine ostao normalan i razuman čovek. Najnormalnije je prihvatio poraz na parlamentarnim izborima, DPS je bio konstruktivna opozicija, pomogao je formiranje manjinske Vlade. Crnoj Gori je odredio pravac, NATO, EU, definisao je odnos prema Kosovu.

Na unutrašnjem planu nije imao kapacitet da se nosi sa pitanjem identiteta, religje, verskih zajednica. Posle tri decenije vladavine počeo je kreira crnogorski identitet, kao da nije poznavao istoriju Crne Gore.

Mogao je više da doprinese ekonomskom razvoju Crne Gore, jačanju institucija sistema, borbi protiv korupcije. Ostavio je otvoren odgovor na pitanje: da li je on bogat čovek. Ako je odgovor da, od kog biznisa je te novce napravio.

Na drugoj strani Jakov Milatović je ušao u politiku preko litija. Tu Vladu kojoj je kumovao Amfilohije je smenio Abazović. Od kog novca je podigao plate i penzije i socijalna davanja ako se zna da se Crna Gora zadužila. Podseća na Đelića, Dinkića. Uspeo je da pobedi na predsedničkim izborima koaliciju koja ga je smenila a sada ga ista podržava u drugom krugu. Videćemo iskrenost te podrške.

Sretno Crna Goro, ko god pobedi.

Centar za istraživanje u politici Argument

Drugu krug predsedničkih izbora u Crnoj Gori
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial