Blog #Argument

Piše: Slobodan Martinović

Sporazum-plan

Ne znam šta je ko očekivao od francusko-nemačkog plana. To je ovkir koji je mogao svako da pretpostavi ko uvažava relevantne činjenice u jednom političkom procesu.

U Srbiji, ni Vučić, ni vladajuća većina, ni većina opozicije, ni crkva, nemaju hrabrosti i državničkog promišljanja da uđu u rešavanje kosovskog problema.

Na stranu sve dosadašnje rezolucije, planovi, u ovom momentu je potrebno napraviti iskorak za budućnost, novu politiku koju će Srbija kreirati na untrašnjem i spoljašnjem planu.

To podrazumeva da se prizna poraz i da se nastavi dalje sa životom. Preporod društva kroz životni standard, obrazovanje, zdravstvo, pravdu, dobre odnose sa susedima, međunarodnom zajednicom.

Obezbediti Srbima na Kosovu da ne žive u ilegali i na barikadama.

Ako ostanemo u domenu istorije, neće nas biti nigde. I dalje ćemo pričati o Ustavu, teritoriji, nepriznavanju Kosova, njegovom članstvu u UN, itd.

Za nadogradnju jedne nove politike nemamo političare, partije, pokrete. Imamo građane koje nema ko da organizuje a sami su nemoćni jer nemaju  medije, novac, organizacionu infrastrukturu.

Najgora varijanta je da međunarodna zajendica stalnim pritiscima natera vlast u Srbiji da primeni rešenje za Kosovo.

Centar za istraživanje u politici Argument

Sporazum-plan
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial