Blog #Argument

Piše: Slobodan Martinović

Održive zajednice

Pablo Dominguez, doktor socijalne i kulturne antropologije na postdoktorskim studijama posvetio se eko-antropologiji fokusirajući se tokom poslednje decenije na zaštitu autohtonih zajednica i održivoj privredi, što istovremeno zahteva i zaštitu životne sredine, budući da se radi o neraskidivoj međuzavisnosti.

Danas su podjednako ugrožene sve lokalne zajednice, bile one seoske, stočarske, gradske, kada je u pitanju održivi razvoj.

U definisanju lokalnog razvoja treba krenuti od antropologije koja proučava ljudska bića iz biološke, društvene i lingvističke perspektive.

Ruralni ekosistemi imaju veću šansu da prežive jer mogu sami da proizvedu hranu, imaju čist vazduh, vodu, zemlju. Dok se u gradovima gušimo u zagađenom vazduhu, pijemo lošu vodu, jedemo brzu hranu, i živimo u betonu.

Budućnost civilizacije će se voditi za čist vazduh, vodu, zemljište, hranu. To će biti primarni smisao života. Vratiće se potomci na stočarske zajednice.

Ono što brine je što se dešavaju promene na nivou biodiverziteta, usled klimatskuh promena, nestaju prirodni neprijatelji, prekida se prirodni ciklus.

Zato je neophodno zaštiti reke, šume, planine, brda, oranice. Reći NE Rio Tintu i iskopavanju litijuma, zlata, bakra.

STOP betonu u gradskim zajednicama.

Održive zajednice
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial