Blog #Argument

Piše: Slobodan Martinović

Lekarska greška

Izjave dvoje lekara, o lekarskoj grešci i njihvom progonu od kolega i institucija sistema, su me potakle da napišem ovaj tekst.

Ne bih nesavestan rad lekara nazavo lekarskom greškom već najdirektnije ugrožavanje prava svakog čoveka na život. Ne zanima me kolika im je plata, uslovi rada, ništa. Niko i mene ne pita od čega i kako živim, kao pomagač osobe sa inavliditetom, ležećim pacijentom. Pristali su da leče ljude koji imaju jedan jedini život.

Većinu lekarskih grešaka sam prećutao iz mnogih razloga.

Iz perspektive pomagača OSI stvarnost je grozna. Počev od odlaska kod lekara, gde ne postoji protokol za pregled. Više puta smo ja i supruga, koja je ležala u pokretnom bolničkom krevetu, čekali u čekaonici sa ostalim pacijentima pregled i povratak hitnom kući.

Ležeći pacijenti nisu pošteđeni ni kod pregleda dekubita. Dekubit je za doktora prljava rana i kao takva zadnja se pregleda.

Najveće zlo u zdravstvu su uput i pečat. Lekari su toliko zauzeti njima da o dijagnozi i ne mogu da razmišljaju. Analizirajući koliko doktori razmišljaju o pacijentu zaključio sam da je to svega par minuta.

U toj šetnji od lekara opšte prakse do specijaliste i natrag sa dokumentacijom najviše sam se umorio. Kada bi se taj postupak skratio, bolest bi bila lakša.

Komunikacija sa zdravstvenim osobljem je uvek na ivici incidenta. Ne što želim da se svađam već što vodim brigu o OSI. Zato što su moje pravovremene rekacije spasile život moje supruge.

Cenite svoje zdravlje, ono je najbitnije u životu.

Sve ostalo je nametnuto da bi se razboleli.

Centar za istraživanje u politici Argument

Lekarska greška
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial