Fransis Fukujama američki je filozof, politikolog i ekonomista. U svojoj knjizi “Kraj istorije i posljednji čovek”, objavljenoj 1992., formulisao je koncept “kraja istorije” – stanja ravnoteže u koje će svet doći zbog neminovnosti širenja liberalne demokratije i prestanak bilo kakvih ideoloških sukoba i suprotstavljanja političkih sistema. Desetog marta 2022. časopis American Purpose objavio je Fukujamin članak “Priprema za poraz”, u kojem govori o tome kako bi se rat u Ukrajini mogao završiti.

Fukujama se javio iz Severne Makedonije i u 12 tačaka objasnio zašto veruje da će Vladimir Putin na kraju ispasti gubitnik.

“Pišem ovo iz Skoplja, Severna Makedonija, gdje sam prošle sedmice predavao jedan od naših tečajeva Akademije vodstva za razvoj.
Evo nekoliko prognoza:

  1. Rusija ide prema potpunom porazu u Ukrajini. Rusko planiranje bilo je nesposobno, temeljeno na pogrešnoj pretpostavci da su Ukrajinci naklonjeni Rusiji i da će njihova vojska propasti odmah nakon invazije. Ruski vojnici očito su nosili uniforme za svoju pobedničku paradu u Kijevu umesto dodatne municije i obroka. Putin je u ovom trenutku uložio većinu svoje cele vojske u ovu operaciju – ne postoje ogromne rezerve snaga koje može pozvati da bi ih dodao u bitku. Ruski vojnici zapeli su izvan raznih ukrajinskih gradova gde se suočavaju s velikim problemima sa snabdevanjem i stalnim ukrajinskim napadima.
  2. Kolaps njihove pozicije mogao bi biti iznenadan i katastrofalan, umesto da se dogodi polako, kroz rat iscrpljivanja. Vojska na terenu doći će do tačke u kojoj se neće moći niti snabdevati niti povući, a moral će ispariti. To je barem istina na severu; Rusima je bolje na jugu, ali te bi pozicije bilo teško održati ako sever propadne.
  3. Nije moguće diplomatsko rešenje rata prije nego što se to dogodi. Ne postoji zamisliv kompromis koji bi bio prihvatljiv i za Rusiju i za Ukrajinu s obzirom na gubitke koje su u ovom trenutku podnele.
  4. Veće sigurnosti Ujedinjenih naroda još jednom se pokazalo beskorisnim. Jedina korisna stvar bilo je glasanje na Opštoj skupštini, koje pomaže identifikovati loše ili nepredviđene aktere u svetu.
  5. Odluke Bajdenove administracije da ne proglasi zonu zabrane letova ili ne pomogne u prenosu poljskih MiG-ova bile su dobre; zadržali su glavu tokom vrlo emotivnog vremena. Puno je bolje da Ukrajinci sami poraze Ruse, lišivši Moskvu izgovora da ih je NATO napao, kao i izbegavajući sve očite mogućnosti eskalacije.
  6. Cena koju Ukrajina plaća je, naravno, enormna. Jedina stvar koja će zaustaviti pokolj je poraz ruske vojske na terenu.
  7. Putin neće preživeti poraz svoje vojske. Dobija podršku jer ga percipiraju kao moćnog čoveka; šta ima ponuditi nakon što pokaže nesposobnost i kad mu se oduzme moć sile?
  8. Invazija je već nanela ogromnu štetu populistima širom sveta, koji su pre napada jednolično izražavali simpatije prema Putinu. To uključuje Mattea Salvinija, Jaira Bolsonara, Érica Zemmoura, Marine Le Pen, Viktora Orbána i naravno, Donalda Trumpa. Ratna politika razotkrila je njihove otvoreno autoritarne sklonosti.
  9. Rat je dosad bio dobra lekcija za Kinu. Poput Rusije, Kina je u poslednjoj deceniji izgradila naizgled visokotehnološke vojne snage, ali nema nikakvog borbenog iskustva. Jadan učinak ruskih zračnih snaga verojatno bi ponovilo i Vazduhoplovstvo Narodnooslobodilačke vojske Kine, koje na sličan način nema iskustva u upravljanju složenim vazdušnim operacijama. Možemo se nadati da se kinesko vodstvo neće zavaravati u pogledu vlastitih sposobnosti kao što su to činili Rusi kad u Pekingu razmišljaju o budućem potezu protiv Tajvana.
  10. Nadajmo se da će se i sam Tajvan probuditi s potrebom da se pripremi za borbu kao što su to učinili Ukrajinci i da obnovi vojnu službu. Nemojmo biti prerano defetisti.
  11. Turski dronovi postat će bestseleri.
  12. Ruski poraz omogućit će “novo rođenje slobode” i izvući nas iz naše frke oko stanja globalne demokratije u padu. Duh 1989. živet će zahvaljujući hrpi hrabrih Ukrajinaca.

Izvor: https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/prorekao-kraj-povijesti-a-sad-najavljuje-i-putinov-kraj-evo-me-na-balkanu-a-rusija-vec-ide-prema-potpunom-porazu-15170244?fbclid=IwAR3VgVtUY2OJ2Cagw8nuOB5qYBWuyIBCuFxZd79TkrpYmH7n2hdOzrYLRrY

Centar za istraživanje u politici Argument
www-bitovik.org.rs

12 tačaka Fransisa Fukujame o ratu u Ukrajini.
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial