Blog #Argument

Piše: Slobodan Martinović

Svi štampaju novac

Ekonomija u svetu funkcioniše tako što svi štampaju novac. I sve su zemlje zadužene, to je provalio i Vučić pa se zadužuje na sve strane. Udeo zaposlenog stanovništva u visokoprofitabilnim poslovima je minimalan. Tu nastaje nejednakost i novac je skocentrisan u maloj grupi ljudi.

Teško da bi Putin počeo bilo koji rat da Rusija počiva na proizvedenom proizvodu. Ovako se bahati sa prirodnim resusrima gasa, nafte, zlata. Čista dobit bez radne snage.

Trgovina nije ekonomija. Ona je privilegija moćnih pojedinaca. Zato Zoran Drakulić vidi dobit ali ne može da sagleda agrarnu politiku. Da bi imao poljoprivredu moraš imati sređen katastar, sudove. Vladavinu prava. Kao agronomu, muka mi je slušato šta sve može u poljoprivredi od trgovaca, nakupaca i ostalih.

Da je poljoprivreda razvojna šansa Srbije, to je istina. Potreban je koncept razvoja Srbije kao uređene države i društva. A ne, može ovo, ono. Šumu svi seku, i sa čekićem i bez njega.

Evropa nikada neće biti nebitan kontinent. Odgovor profesorima, analitičarima, trgovcima koji to tvrde. To im je valjda deo tezge, gde idu po televizijama, i onda postaju savetnici raznih kandidata. Za mene je svaki takav savetnik, loš savetnik. I loš kandidat.

Puno je dokonih u javnom prostoru.

Svi štampaju novac
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial