Piše: Slobodan Martinović

Ključ za ćeliju

Pripadam generaciji koja je u osnovnoj i srednjoj školi morala imati znanje za dvojku. Ona je podrazumevala bazno poznavanje nauke. Gen je svaki deo DNK čijim genetičkim kodom je zapisan redosled aminokiselina u proteinima, tako glasi njegova definicija.  Zaključujem, da je u rasporedu aminokiselina u proteinima zapisano vreme  rođenja i smrti svakog živog bića. Biodiverzitet ne dozvoljava ključ za ćelijom. Jedino kada virusi, kao korona, „hakaju“ ćeliju.

Virus korona je obesmislio imunitet. Snažan, slab, mršav, hronična bolest, zdravi stilovi života, sve je pitanje bez odgovora.  Prva linija odbrane  je sopstveni biodiverzitet svake jedinke, to je ćelija. Nikada snagu ćelije ljudi neće „provaliti“, upravo zbog održivosti i prolaznosti života. Druga odbrana je vakcina. Mi smo se kao deca vakcinisali u školi. Niko tada nije istraživao zainteresovanost građana za vakcinacijom. Socijalizam je za razliku od ovog neoliberalnog  divljaštva znao da preuzme odgovornost za upravljanje zajednicom.

Ključ je u odgovornosti i transparentnosti donosilaca odluka i onih koje se kandiduju na ta mesta. Neodlučnost građana i zdravstvenih radnika proizilazi iz slabih država, zbunjujućih odluka, nebrige za zdravlje ljudi. Mediji su u vreme pandemije više plašili građane nego što su pomogli razumnom donošenju odluka.

Pomislim sve je ovo božija promisao jer je svet „podivljao“, sa druge strane kao da je neki monstrum kreirao ovakvu ubojitu raznovrsnost virusa.

Prijavio sam se za vakcinu.

Prijavio sam se za vakcinu
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial