Nagradni konkurs Evropske platforme za obrazovanje odraslih EPALE Srbija na temu: „Digitalne veštine odraslih za pristup obrazovnom sadržaju i ravnopravno učešće u društvu“. 

Јавне услуге, које су доступне под једнаким условима грађанима на корист, представљају  јавно добро. Концепт јавног добра зависи од друштвених вредности. Образовање одраслих је јавно добро.

Читав живот радио сам од куће, чак и у време када су људи ишли на посао од 6 до 14 часова. Моје подизање дигиталних компетенција почело је куповином првог рачунара. Од тада до данас оно траје.

Хтео бих моју генерацију,  преко педесет година, да охрабрим да подижу сопствене дигиталне компетенције. Далеко је сложеније решавати математичке задатке него се дигитално образовати. Мноштво је блогера који пружају бесплатне е-курсеве за обуку, најбоље се учи самостално. Само се треба пустити, изаћи из зоне комфора и почети учити сваки дан. На почетку ће вас збунити терминологија, али то су обичне команде које је лако савладати.

Почео бих од мејл маркетинга. Он је најефикаснији начин комуникације. Почев од појединачне до креирања мејлинг листа. Мејлинг листе су најбољи канал комуникације са својом циљном групом. Боље и од плаћених огласа на Фејзбуку (Facebook), оне су бесплатне.

Интернет платформа Зум (Zoom), одличан канал комуникације за онлајн присуство на обукама, округлим столовима, конференцијама и за самостално организовање истих.

Израда и рад на сопственом сајту је дугорочна инвестиција за присуство у онлајн заједници. Он је ваше приватно власништво са којим учествујете у друштвеној партиципацији на независан начин.

Рад на друштвеним мрежама – Фејзбук, Твитер (Twitter), Инстаграм (Instagram), Јутјуб канал (Youtube), све су то дистрибутери вашег садржаја и зато су јако битни, а лаки за управљање. Ваш текст, слика и видео прилог.

Покретање блога – технологија коју данас имамо на располагању омогућава сваком од нас да се изрази, да подели своје мишљење, знање и искуство са много широм публиком него икад раније.

Мени је блог #Аргумент који уређујем донео:

– Слободу да се изразим на начин који је за мене најприроднији;

– Слободу да сам доносим одлуке о свом послу и животу;

– Слободу да зарађујем бавећи се искључиво оним што волим.

Писати блог може свако, а постоји најмање 5 разлога зашто је то корисно:

– Писање блога побољшава ваше комуникацијске вештине;

– Најбоље се учи подучавањем других;

– Писање блога може вам помоћи да стекнете корисна познанства;

– Бољи од пословних контаката јесу пријатељи;

– Блог као извор прихода.

Портал еУправа представља јединствено место свих електронских услуга у Републици Србији. Веома је једноставан за употребу.

Скоро сам попуњавао анкету Дуизбург Универзитета из Немачке о онлајн укључивању чланства у рад политичких партија. Врло једноставна апликација. Постоје примери добре праксе, само их треба применити и код нас.

У децембру 2009. године донет је Закон о равноправности полова који одређује да су сви дужни да поштују равноправно учешће жена и мушкараца у свим областима јавног и приватног сектора, у складу са општеприхваћеним правилима међународног права, потврђеним међународним уговорима, Уставом Републике Србије и законима.

Углавном се тема родне равноправности анализира из угла маргинализације и угрожености  жена. То не пружа објективно сагледавање улоге жена и мушкараца у друштвеном и приватном животу. Данас је тема родне равноправности у вези са свим областима – одрживи развој, економија, екологија, политичка партиципација, јавна и приватна предузећа, итд. Најмање се сагледава концепт родне равноправности из угла породице. Тржиште рада, дигитализација, довели су до тога да све мање има поделе на чисто мушке, односно женске послове.

Мање се прича о маргинализацији мушкараца у савременом добу. Има и мушкараца који су самохрани родитељи, помагачи особама са инвалидитетом, дуготрајно незапослени, породица где жена више зарађује. У таквим условима велики су изазови за савремену породицу, како да опстане.

Дигитално образовање одраслих доприноси повећању укључености породице у дигитални свет, који је реалност и будућност.

Слободан Мартиновић

Мастер политичких наука

Дигиталне вештине одраслих за приступ образовном садржају и равноправно учешће у друштву
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial